7. 12. 2021 ob 18.00, Zoom

Slovenski film gre na svoje

Vabljene_i na trinajsto predavanje v ciklu Zgodovina filma. Srečale_i se bomo na Zoomu, kjer nam bo diplomirani novinar in filozof Žiga Brdnik približal Slovenski film.

Udeležba je brezplačna.brezplačna. Dogodek bo potekal na spletu. Pridružite se mu s klikom na povezavo:

Slovenski film gre na svoje

Letos praznujemo tridesetletnico slovenskega filma. A kaj je sploh slovenski film? Kaj ga definira, razen njegove nacionalne zamejenosti? Kako se je postavil kot kinematografija po odcepu od filmsko zelo uspešne in bogate Jugoslavije? Kdo so avtorji in avtorice, ki so ga definirali, kakšne filmske jezike govori in katere zgodbe nam pripoveduje? Zgolj v uri in pol je praktično nemogoče odgovoriti na vsa ta vprašanja, a prav v tovrstnem poskušanju - dajanju vseh odgovorov v uri in pol - je tudi problem številnih slovenskih filmov.

Žiga Brdnik

je diplomirani novinar in filozof. Filmske kritike in druge prispevke o filmu ter kulturi piše za revije Ekran, Dialogi, Vklop in Manager ter časopis Večer. Redno obiskuje in poroča s filmskih festivalov v Sloveniji in širši regiji. Je programski selektor Intimnega kina v mariborskem interdisciplinarnem umetniškem laboratoriju GT22, Letnega kina Minoriti in Mobilnega Udarnik. Je somoderator serije pogovorov Ekstremno Slovensko in Ekstremno lokalno.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: