10. 12. 2021 ob 18.00, Veliki atelje v Vetrinjskem dvoru

Šola gledališča zatiranih 2021

Gledališče za družbene spremembe, improvizacija, artivizem, kolektivno ustvarjanje

Šola gledališča zatiranih je intenzivno izobraževanje o uporabi gledališča kot orodja za doseganje družbenih sprememb z uporabo metodologije in gledaliških tehnik gledališča zatiranih v teoriji in praksi. Tehnike gledališča zatiranih so prijazne do ne-igralk_cev, zato predhodne gledališke izkušnje niso pogoj za udeležbo. Izobraževanje je namenjeno vsem, ki se želite spoznati z metodo gledališča zatiranih in izpopolniti svoje gledališko ali aktivistično delovanje.

Uvodno srečanje bo potekalo v petek, 10. 12. ob 18.00 v Velikem ateljeju Vetrinjkega dvora (Vetrinjska 30).

Šola gledališča zatiranih zajemala dva sklopa:

Gledališče zatiranih, slikovno gledališče, mavrica želja

Improvizacijsko in forumsko gledališče

Preko teorije in prakse se bomo spoznavali z metodo gledališča zatiranih, pedagogiko zatiranih pa bomo spoznavali preko slikovnega in forumskega gledališča, mavrice želja in improvizacijskega gledališča. Poleg tega se bomo spoznali z vajami in pristopi za gradnjo skupnosti, za desenzitivizacijo telesa kot igralčevega orodja in za razvijanje lastnega glasu v skupini in kot posamezniki_ce. Poudarek bo na uporabi telesa kot orodju za izražanje na odru in v vsakdanjem življenju.

Mentorja:

Barbara Polajnar – performerka in pedagoginja in Jaka Andrej Vojevec - gledališki režiser in performer

Šola gledališča zatiranih je brezplačna. Termine izvedbe doreče formirana skupina. Do 10. 12. 2021 je potrebna prijava preko obrazca:

Gledališče zatiranih je metoda ustvarjanja družbeno angažiranega gledališča. Zaradi njene aplikabilnosti je pogosto uporabljena za izobraževalne namene ali kot orodje za doseganje socialne pravičnosti. Režiser, politik in pisec Augusto Boal je metodo začel razvijati v 60. letih 20. stoletja v rodni Braziliji, različne tehnike te metode pa so se kasneje razširile v skoraj sto različnih držav po vsem svetu. Z uporabo gledališča zatiranih vzpostavljamo prostor, v katerem govorimo o temah, ki sicer niso izpostavljene, in kjer spregovorijo tisti, ki mnogokrat nimajo glasu. Tako omogočamo vzpostavljanje dialoga in interaktivnost, razjasnjujemo vprašanja in raziskujemo poti za boj proti neenakostim, diskriminaciji, rasizmu, krivicam in drugim problemom zatiranosti, ki morda na prvi pogled niso povsem vidni ali očitni.

*Pridržujemo si pravico do spremembe programa. Izobraževanje bo potekalo v skladu z NIJZ priporočili, udeleženi morajo zagotoviti PCT pogoje.

** V primeru spremembe ukrepov in omejitve izvajanja izobraževanja v živo, bo le ta potekal preko spleta.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: