25. 1. 2022 ob 18.00, Zoom

Svetovni film: primeri alternativ zahodnemu filmskemu kanonu

Vabljene_i na trinajsto predavanje v ciklu Zgodovina filma. Srečale_i se bomo na spletu, kjer nam bo diplomirana anglistka in polonistka Petra Meterc približala svetovni film.

Svetovni film: primeri alternativ zahodnemu filmskemu kanonu

Na predavanju se bomo posvetili nekaterim primerom alternativ zahodnemu filmskemu kanonu in razmišljali, kako se razlikujejo studijske in avtorske zahodne produkcije in kaj je tisto, kar je tovrstnim alternativam skupno. Pogledali si bomo gibanje Tretjega filma, ki sta v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja začela argentinska filmska ustvarjalca Fernando Solanas in Octavio Getino, omenili studijske produkcije globalnega juga, kakršen sta indijski Bollywood in kasnejši nigerijski Nollywood ter predstavili nekaj sodobnih skupnostnih filmskih praks, ki danes predstavljajo alternativno nezahodno filmsko ustvarjanje, denimo rožavsko filmsko komuno, avstralski staroselski kolektiv Karrabing, Wakaliwood ipd.

Petra Meterc

Petra Meterc je diplomirala iz anglistike in polonistike. Vrsto let je na Radiu Študent pripravljala oddajo Tu pa tam, ki slovenskim bralcem s prevodi predstavlja še nepoznane tuje sodobne literarne glasove. Prevaja iz poljščine in angleščine, leposlovne prevode objavlja revijalno in knjižno. Piše literarne in filmske kritike, je članica Društva slovenskih filmskih publicistov FIPRESCI. Prejemnica nagrade revije Ekran za najboljšo mlado filmsko kritičarko (2020).

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: