2. 11. 2021 ob 18.00, Zoom

Kratki film: prostranosti kratkega formata

Vabljene_i na dvanajsto predavanje v ciklu Zgodovina filma. Na Zoomu se bomo srečale_i v Galeriji K18, kjer nam bo avtor več eksperimentalnih kratkih filmov in videospotov Matevž Jerman približal kratki film.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo na prijava@filmfactory.si do zapolnitve vseh prostih mest. Dogodek bo potekal na spletu.

Kratki film: prostranosti kratkega formata

Kratki film je v zgodnjem 21. stoletju zaradi dostopnosti produkcijskih sredstev in spletne distribucije doživel navdušujoč razmah, obenem pa zaznamuje filmsko zgodovino vse od njenih najbolj zgodnjih začetkov. Tekom predavanja bomo detektirali lastnosti te izjemno svobodne in vznemirljive forme, poseben poudarek pa bo namenjen slovenskemu kratkemu filmu skozi čas in mnogoterostim avtorskih poetik, ki so zaznamovale in še zmeraj zaznamujejo kratkometražno formo na slovenskih tleh.

Matevž Jerman (1984)

je avtor več eksperimentalnih kratkih filmov in videospotov. Je tudi soustanovitelj Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken, programski direktor FeKK - Mednarodnega festivala kratkega filma v Ljubljani, kot selektor za kratki film pa deluje pri Filmskih festivalih kot so Kino Otok in Liffe. Je tudi publicist, urednik in sodelavec na programskem oddelku Slovenske kinoteke. (Čudovita usoda Amelie Poulain, Preden se znoči), (so)avtor in vodja filmskih oddaj (Veliko platno, Gremo v kino) in stalni dopisnik za mednarodni filmski spletni portal Film New Europe. Stalni sodelavec festivala LIFFe (vodenje pogovorov z gosti) in aktiven na področju filmskega izobraževanja (Filmopeka, Filmika). Od leta 2006 je urednik filmskega programa na Pro Plus.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: