21. 10. 2021 ob 18.00, Galerija K18

Med Ivanom Cankarjem in avtorskim stripom

V četrtek, 21. 10. 2021, ob 18.00 te vabimo v Galerijo K18 na predavanje Primoža Krašne.

Ob razstavi IC 2.3, ki izhaja iz dela in življenja Ivana Cankarja, smo pripravili tudi predavanje o stripu Primoža Krašne, ki na razstavi sodeluje s stripom Muhe, ki ga je ustvaril po zgodbi Ivana Cankarja. Primož Krašna je avtor stripov, likovni pedagog, ki v zadnjih projektih tudi raziskuje sobivanje risbe in fotografije. Na predavanju bomo govorili o Ivanu Cankarju, upodobitvah njegovih del v stripu, slovenskem in tujem avtorskem stripu, stripovskemu ustvarjalnemu procesu avtorja in še marsičem.

Na predavanju bomo ob razstavi IC 2.3 odprli pogled sodobnih likovnih ustvarjalcev na delo Ivana Cankarja sto let po njegovi smrti. Spoznali bomo nekatere upodobitve Cankarjevih del v stripu, iskali razloge za aktualnost njegovih del in se poglobili v posebnosti stripovskega jezika. Poseben poudarek bomo na predavanju namenili vpogledu v avtorski strip. Spoznali bomo sodobne predstavnike avtorskega stripa, se poglobili v sodobni ženski strip in spoznali slovenske stripovske avtorje Na srečanju bo avtor predstavil tudi vpogled v lastno stripovsko ustvarjalno delo s poudarkom na avtorskem stripu. Spoznali bomo ustvarjali proces skozi petindvajsetletno ustvarjalno pot vse od začetkov in avtorjevega prvega stripovskega albuma Črni kader pa vse do trenutnega večletnega stripovskega projekta z naslovom Domov.

PRIMOŽ KRAŠNA

je likovni pedagog z dolgim stripovskim stažem in več manjšimi in krajšimi samostojnimi stripovskimi publikacijami. Za njegovo delo je značilno črpanje iz vsakdanjega življenja in ekspresivna risba. Na svoji spletni strani https://www.primozkrasna.com/ objavlja tedenski avtobiografski pasični strip Domov. Poleg stripa ustvarja različne vizualne projekte vezane na risbo. Do sedaj je objavil 179 pasic. Med najbolj svežimi podvigi je serija fotografskih risb, v katerem z risbo posega in na ta način nadgrajuje fotografijo. V svojih delih pogosto izhaja iz sovjih lastnih izkušenj in doživetij, kar velja tudi za kolažno fotografsko serijo Modri beton, v kateri združuje fotografije starih revij s fotografijami iz svoje mladosti.

Dogodek je del projekta bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

Dogodek bo potekal v skladu z veljavnimi ukrepi za zamejitev širjenja virusa Covid-19. Za udeležbo je potrebno izpoljevanje PCT pogoja.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: