19. 10. 2021 ob 18.00, Galerija k18

Eksperimentalni film: obrobje, ki oblikuje mainstream

Vabljene_i na enajsto predavanje iz cikla Zgodovina filma. Tokrat se bomo v živo srečale_i v Galeriji K18, kjer nam bo filmski kritik, novinar in urednik filmskega programa Matic Majcen približal eksperimentalni film.

Udeležba je brezplačna. PrijavePrijave zbiramo na prijava@filmfactory.si do zapolnitve vseh prostih mest. Dogodek bo potekal v živo! Za udeležbo je potreben PCT pogoj - potrdilo o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem rezultatu PCR testa ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Eksperimentalni film: obrobje, ki oblikuje mainstream

Področje eksperimentalnega filma je za večino občinstev še danes ostaja nekaj nerazumljivega, nekaj, kar je za nameček omejeno na specializirane festivale in strokovne revije. A v resnici je eksperimentalni film že od samega začetka spremljevalec tudi tistih najbolj komercialnih oblik filmskega ustvarjanja. Skozi pregled nekaterih gibanj iz zgodovine filma bo postalo jasno, da se prav skozi ta odnos odvijajo najpomembnejše inovacije v svetu filma, eksperimentalni film pa še danes ostaja prostor absolutne svobode, po katerem se zgledujejo vsi.

Matic Majcen (roj. 1980)

je filmski kritik, novinar in urednik. O filmu piše za vrsto slovenskih medijev: za Večer recenzira redni filmski program, za MMC RTV Slovenija poroča s filmskih festivalov v Cannesu, Benetkah in Berlinu, pri reviji Dialogi opravlja delo urednika za področje filma. Doktoriral je z disertacijo o slovenskem poosamosvojitvenem filmu ter je aktiven na področju filmskega izobraževanja, v sklopu česar redno predava v slovenskih šolah in kulturnih ustanovah. Je avtor knjig Slovenski poosamosvojitveni film: institucija in nacionalna identiteta (2015) in Kubrickova Odiseja v vesolju (2018). Leta 2009 je ustanovil projekt Podoba-Glasba, v sklopu katerega se ukvarja z zgodovino in teorijo glasbenega videa, obenem pa vodi tekmovalni program glasbenega videa na Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu.

Cikel predavanj iz zgodovine filma bo v okviru petnajstih predavanj osvetlilo začetke in razvoj filma iz različnih perspektiv. Pričeli bomo z s samim rojstvom filma in mitom o bratih Lumiere, nadaljevali z nemim filmom, se dotaknili sovjetskega montažnega filma, italijanskega neorealizma, jugoslovanskega črnega in francoskega novega vala. Nato bomo obrnili fokus na filmske zvrsti ter se posvetili dokumentarnemu, eksperimentalnemu, kratkemu pa hollywoodskemu filmu in alternativam zahodnemu filmskemu kanonu. Cikel bomo zaključili z reprezentacijo žensk v slovenskem filmu, slovenskim poosamosvojitvenim filmom in pregledom obetov filma za 21. stoletje.

Cikel zgodovina filma nastaja v koprodukciji Film Factory v sklopu izobraževalnega programa Film Smoothie in Pekarne Magdalenske mreže v sklopu programa Galerija K18. Projekt je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: