27. 6. 2024 ob 21.00, Vrt OBRATA

Tretji OBRAT na StopTrik

Z našim Mednarodnim filmskim festivalom StopTrik v okviru Festivala Lent vabimo na tri kurirane selekcije animacij, ki se bodo zavrtele v pop-up kinu na vrtu ob OBRATu – prostoru umetnosti in participacije na Trgu Revolucije 9. Zelen kotiček tik ob glavnem mostu v času Festivala Lent postaja kino na prostem. Tudi letos z improviziranim kinom dajemo mesto kinu. Kinu, ki ga v mestu ni.

Na tretjem večeru animiranih filmov si ogledamo selekcijo »Medaroda razsoja« (75 min), zmagovalce in nagrajence mednarodnega tekmovanja CRAFT 2023. Le ta od samega začetka služi kot okno med jugovzhodno Azijo in svetovnim občinstvom, pogled na svet animacije jugovzhodne Azije. Festival se je po pademiji ponovno rodil z novo energijo in novimi idejami. Poteka v obliki bienala in ni namenjen le prikazu tradicionalne stop animacije z lutkami, barvo in peskom pač pa ceni tudi digitalno ustvarjanje. Zavrteli se bodo zmagovalni filmi, ki jih je izbrala ugledna mednarodna žirija sestavljena večinsko iz ustvarjalcev jugovzhodne Azije.

Mednarodni filmski festival StopTrik, ki se bo letos v Mariboru odvijal med 25. in 29. septembrom, je eden maloštevilnih filmskih festivalov na svetu(!), ki je posvečen stop animaciji. StopTrik se je iz nišne pobude, ki se je rodila v kulturnem centru Pekarna, razvil v festival dveh mest, Maribora (Slovenija) in Lodza (Poljska). Odlikuje se po izbranem mednarodnem tekmovalnem programu, predstavlja tematske retrospektive in zgodovinske ter sodobne dosežke svetovno priznanih umetnic_kov, predanih ročno izdelanim, tridimenzionalnim tehnikam animiranja ter vabi k neposrednemu sodelovanju ljubitelje animacije, program pa poudarja potrebo po pronicljivi kulturni refleksiji družbeno-političnih problemov.

Kurator: Piotr Kardas (Programski direktor CRAFT Festivala)

01. Rojstvo forme / Birth of Form / Kuumba umbo

Ekaterina Ogorodnikova

2022, Belgija, ZDA, 6’39’’

Rojstvo forme je rojstvo sveta. Od zgodnjega otroštva do zadnjega diha ljudje spoznavamo svet okoli sebe in poskušamo najti svoje mesto v njem. Kot starodavni fenomen človeške kulture so maske vodniki pri tem odkrivanju. Animirani film prikazuje številne pomene in forme, ki jih maska lahko prevzame v našem svetu. Dobitnik nagrade Professional Craft Award za najboljši profesionalni film v mednarodnem tekmovalnem programu. Izjava žirije: "Domiseln prikaz izgube kulture, tradicije in nedolžnosti v sodobnem času."

2. Radovednost / Curiosa

Tessa Moult-Milewska (NFTS)

2022, Združeno Kraljestvo, 9'35''

Preveč radovedna Mary prvič obišče stanovanje svojega fanta in ob tem opazi, da v njem ni nobenih osebnih stvari. Potem ko ji fant zadeve noče pojasniti, mu zleze v glavo.

3. Lastovička leti na jug / Swallow Flying to the South

Mochi Lin (Rhode Island School of Design)

2022, ZDA, 17’38’’

Pomlad 1976. Petletno Lastovičko zapustijo v javnem internatskem vrtcu v središču Pekinga. Ko dozorijo kosmulje, se Lastovka nauči jokati, vendar ne pozabi, kako leteti.

4. Noč / Night / يل (layl)

Ahmad Saleh (SES-STUDIO, Fabian&Fred)

2021, Nemčija, Katar, Palestina, Jordanija, 16'

Zaradi prahu vojne oči ne morejo spati. Noč prinese mir in spanec vsem ljudem v razdejanem mestu. Le oči matere pogrešanega otroka vztrajno ostajajo odprte. Noč jo mora premamiti v spanec, da bi rešila njeno dušo.

5. Zgodba lutk / Puppet Story

Park Se hong (Movingdoll Studio)

2022, Južna Koreja, 14’30’

Danes, v digitalni dobi, analognega skorajda ni več. Ročno izdelana animacija se postopoma zmanjšuje. Kljub temu še vedno nekje obstaja tisti, ki izdeluje analogne animacije. In to je njihova zgodba. Zmagovalec posebnega omemba žirije na mednarodnem tekmovanju. Izjava žirije: "Film prejme posebno omembo zaradi samorefleksivnega pogleda na usodo tradicionalnega umetnika."

6. Tek klobas / The Sausage Run

Thomas Stellmach

2021, Nemčija, 10’

Tragična zgodba o jagenjčku, posneta s pomočjo številnih zoetropov, ohlapno temelji na znani Grimmovi pravljici "Rdeča kapica". Dobitnik posebne omembe na mednarodnem tekmovanju za tradicionalno tehniko 2D animacije. Izjava žirije:"Temen prefinjen razmislek o vseh različnih obdobjih animacije."

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: