24. 4. 2024 ob 18.00, OBRAT

Cikel Filmski žanri skozi družbeno kritiko

Žiga Brdnik: Kdo je Valter? Partizanski film in revolucionarni subjekt

V sredo, 24. 4. 2023, te ob 18.00 vabimo v OBRAT – prostor umetnosti in participacije na Trgu revolucije 9 na drugo predavanje letošnjega cikla Filmski žanri skozi družbeno kritiko. O partizanskem filmu in revolucionarnem subjektu bo govoril Žiga Brdnik.

O predavanju:

»Odkar sem v Sarajevu, iščem Valterja, a ga ne najdem. Zdaj, ko odhajam, vem, kdo je /…/ Pokazal vam ga bom. Vidite to mesto?« Kamera se sprehodi čez panoramo Sarajeva … »To je Valter!« sklene poveljnik nemške obveščevalne službe na legendarnem koncu kultnega partizanskega filma Valter brani Sarajevo. Mit o filmu, ki se vrti okrog mitičnega partizanskega poveljnika, pravi, da naj bi bil celo globalno najbolj gledan film tistega časa, saj je podiral rekorde gledanosti na Kitajskem in bil distribuiran v šestdeset držav po vsem svetu. Prav ustvarjanje mitov je mogoče edina, prav gotovo pa tista ključna prvina, ki povezuje izjemno širok spekter partizanskih filmov, ki nikakor niso nastajali le v Jugoslaviji in ki nikakor niso nehali nastajati, saj osvobodilni boj marsikje na svetu še vedno poteka. Bistveno vprašanje je, koga ali kaj ti filmi mitizirajo oziroma koga postavljajo kot revolucionarni subjekt – skratka, kdo ali kaj je Valter? So to voditelji ali je to ljudstvo? Posameznik ali kolektiv? Moški ali ženske? Stari ali mladi? Človek ali narava? Morda vsi skupaj? Kočljivo in zanimivo pri filmu pa je, da lahko besede govorijo eno, podobe pa drugo. Tudi to, kako (s kakšnimi sredstvi) ustvarja mite, je torej enako pomembno kot vsebina teh mitov. Drugo bistveno vprašanje, ki se s tem postavlja, je: ali so tudi filmarji in filmarke sami subjekt revolucije oziroma ali skozi uprizarjanje preteklosti ustvarjajo mite za svobodo ali za oblast?

Žiga Brdnik

Diplomirani novinar in filozof filmske kritike in druge prispevke o filmu ter kulturi piše za revije Ekran, KINO!, Manager, Razpotja in Časopis za kritiko znanosti. Je član uredništev revije Ekran, Časopisa za kritiko znanosti in časopisa Prelom. Je programski selektor Intimnega kina v mariborskem interdisciplinarnem umetniškem laboratoriju GT22, Letnega kina Minoriti, Feminističnega filmskega festivala FEFI, Festivala Shots, festivala Poklon viziji in Mobilnega Udarnika, pred tem pa je enako vlogo opravljal v Kinu Udarnik. Je somoderator serije filmskih pogovorov Ekstremno Slovensko, podkasta Maribor is the future in tako imenovanih Lekcij (Jugoslavija, Rožava, Palestina …). Za Fundacijo Sonda in DRFK je uredil knjigo in napisal spremno besedo za Malo garažno knjižico Ambasada Kinoteka, Kino Udarnik 2010-2015; Slovenska Kinoteka v Mariboru 2007–2017 - pregled kinotečnih projekcij v Mariboru in knjigo Ekstremno Slovensko - pogovori s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami 2016-2019. Za Časopis za kritiko znanosti je uredil knjigo Veliki Iran, 287. številko Turneja za življenje in 290. številko na temo 100-letnice kina. Kot filmski kritik je doslej žiriral na Festivalu slovenskega filma, na Festivalu Shots, na LIFFU in mednarodnih festivalih Viennale, Priština in Thessaloniki (festival dokumentarnega filma). Leta 2022 je za svoje delo prejel nagrado Revije Ekran za filmskega publicista leta.

Po predavanju se bo z gosti pogovarjala filozofinja, dr. Maja Pan.

Lokacija je dostopna gibalno oviranim osebam.

OBRAVNAVANI FILMI:

  • Valter brani Sarajevo (1972, Hajrudin Krvavac)
  • Sutjeska (1973, Stipe Delić)
  • Balada o trobenti in oblaku (1961, France Štiglic)
  • Ne joči, Peter (1964, France Štiglic)
  • Bitka za Alžirijo (1966, Gillo Pontecorvo)
  • Kobane (2022, Özlem Arzeba)
  • Bêrîtan (2006, Halil Uysal Dağ)
  • Cinema Komunisto (2010, Mila Turajlić)
  • Dosje Labudović: Cine-Guerrillas (2022, Mila Turajlić)
  • Valter (2012, Andrej Aćin)

SEZNAM PREDLAGANE LITERATURE:

  • Halil Uysal (Dağ): »Zanašam se na gore …« (v Časopis za kritiko znanosti, št. 290, 2023).
  • Lana Zdravković: Politizacija življenja: O pomenu revolucije danes (v Časopis za kritiko
    znanosti, št. 269, 2017). Dostopno na:
    https://www.academia.edu/38486055/Politizacija_življenja_O_pomenu_revolucije_danes_
    Politization_of_Life_The_meaning_of_the_Revolution_Today.
  • O partigiano! (Avstrijski filmski muzej, 2019 – zbornik ob istoimenski retrospektivi).
  • Peter Stanković: Partizanski filmi in partizanarice: analiza žanrskih prvin jugoslovanskega partizanskega filma (v Teorija in praksa, letnik 49, 2/2012). Dostopno na: http://dk.fdv.uni-
    lj.si/db/pdfs/TiP2012_2_Stankovic.pdf.
  • Tone Svetina: Ukana
  • Marcel Štefančič, jr.: Maškarada: Strašne fantazije slovenskega filma (1948 – 1990).
  • Silvan Furlan in drugi: V kraljestvu filma.

Projekt nastaja v soorganizaciji Pekarne Magdalenske mreže, Film Factory in Mariborske knjižnice ter je financiran s strani Slovenskega filmskega centra in Mestne občine Maribor.

Back to top
Kontaktiraj nas:

info@pekarnamm.org
+386 2 300 68 50
+386 41 481 246

Sveže na instagramu: